پارادایم شیفت: با تغییر پارادایم خود، آشکارسازی را شروع کنید

پارادایم شیفت: با تغییر پارادایم خود، آشکارسازی را شروع کنید
توماس کوهن، فیزیکدان، فیلسوف و مورخ مشهور علم، 94 سال پیش در چنین روزی متولد شد. او بعداً به یک اندیشمند مهم و وسیع تبدیل شد و یکی از تأثیرگذارترین فیلسوفان قرن بیستم بود.
کتاب کوهن در سال 1962، فلسفه علم را دگرگون کرد و طرز فکر بسیاری از دانشمندان را در مورد کار خود تغییر داد. اما تأثیر او بسیار فراتر از آکادمی بود: این کتاب بسیار خوانده شد و در فرهنگ عامه نفوذ کرد. یکی از معیارهای او استفاده گسترده از اصطلاح “تغییر پارادایم” است که وی در بیان دیدگاه های خود در مورد چگونگی تغییر علم در طول زمان معرفی کرد.
کوهن با الهام بخشی از نظریه های روانشناس ژان پیاژه، که رشد کودکان را مجموعه ای از مراحل گسسته با دوره های گذار می داند، دو نوع تغییر علمی را مطرح کرد:
پیشرفت های افزایشی در مسیر آنچه او “علم عادی” نامید.
“و انقلاب های علمی که این دوره های پایدارتر را پررنگ تر می کند.
او پیشنهاد کرد که انقلاب های علمی موضوعی برای پیشرفت تدریجی نیستند. آن ها بیشتر شامل “تغییر پارادایم” می شوند.
برای خرید دوره قانون جذب اشکان حریت باشماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
پارادایم شیفت چیست؟
شما همیشه عبارت “تغییر پارادایم” را می شنوید و نه فقط در فلسفه، زیرا امروز هم مردم در مورد تغییرات پارادایم در همه زمینه ها صحبت می کنند: پزشکی، سیاست، روانشناسی و ورزش. اما دقیقاً تغییر پارادایم چیست؟ و این اصطلاح از کجا آمده است؟
اصطلاح “تغییر پارادایم” توسط فیلسوف آمریکایی توماس کوهن (1922-1996) ابداع شد. این یکی از مفاهیم اصلی است که در اثر بسیار تأثیرگذار او، که “ساختار انقلاب های علمی” نام دارد در 1962 منتشر شد. برای درک منظور آن، ابتدا باید مفهوم نظریه پارادایم را درک کنید.
پارادایم یکی از بحث برانگیزترین موضوعات است.
نظریه پارادایم:
نظریه پارادایم یک نظریه کلی است که دانشمندان شاغل در یک زمینه خاص و چارچوب نظری گسترده آن را ارایه ارائه می دهند. آنچه کوهن آن را “طرح مفهومی” می نامد. مفروضات اساسی، مفاهیم کلیدی و روش ها در اختیار دانشمندان قرار می گیرد. این به تحقیقات آنها جهت می دهد و اهداف کلی آن ها را مشخص می کند. پارادایم یکی از علم های منحصر به فرد امروزی به شمار می رود.
برای ثبت نام در دوره های لایف کوچینگ اشکان حریت با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
تعریف تغییر پارادایم:
تغییر پارادایم زمانی رخ می دهد که یک نظریه پارادایم با نظریه دیگری جایگزین شود. در اینجا چند نمونه آورده شده است:
نجوم بطلمیوس جای خود را به نجوم کوپرنیکی داد.
فیزیک ارسطو (که معتقد بود اجسام مادی دارای ماهیت اساسی هستند که رفتار آنها را تعیین می کند) جای خود را به فیزیک گالیله و نیوتن (که رفتار اجسام مادی را تحت قوانین طبیعت می دانست) می دهد.
فیزیک نیوتنی (که زمان و مکان را در همه جا برای همه ناظران یکسان می دانست) جای خود را به فیزیک اینشتین (که زمان و مکان را نسبت به چارچوب مرجع ناظر می داند) می دهد.
برای خرید دوره جذب ثروت اشکان حریت باشماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
علل تغییر پارادایم:
کوهن به پیشرفت علم علاقه مند بود. از نظر او، علم تا زمانی که اکثر افراد در یک زمینه کار می کنند و در مورد یک الگو توافق نکنند، نمی تواند پیشرفت کند. قبل از این که این اتفاق بیفتد، هرکس کار خود را به شیوه خودش انجام می دهد و شما نمی توانید از همکاری و کار گروهی برخوردار باشید که مشخصه علم حرفه ای امروز است.
هنگامی که یک نظریه پارادایم ایجاد شد، مشخص شد کسانی که در آن کار می کنند می توانند کارهایی را انجام دهند که کوهن آن را “علم عادی” می نامد. این بیشتر فعالیت های علمی را پوشش می دهد. علم عادی تجارت حل معماهای خاص، جمع آوری داده ها و محاسبه است. علم عادی شامل موارد زیر است:
- بررسی فاصله هر سیاره در منظومه شمسی از خورشید
- تکمیل نقشه ژنوم انسان
- ایجاد نزول تکاملی یک گونه خاص
اما هر از گاهی در تاریخ علم، علم عادی ناهنجاری ها را افزایش می دهد . نتایجی که به راحتی نمی توان در الگوی غالب توضیح داد. چند یافته گیج کننده به خودی خود کنار گذاشتن نظریه پارادایمی که موفق بوده است را توجیه نمی کند. اما گاهی نتایج غیرقابل توضیح شروع به انباشته شدن می کند و این در نهایت منجر به چیزی می شود که کوهن آن را “بحران” توصیف می کند.
برای خرید دوره هدف گذاری اشکان حریت باشماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
نمونه ای از بحران هایی که منجر به تغییر پارادایم می شود:
در پایان قرن نوزدهم، ناتوانی در تشخیص اتر، محیط نامرئی که توضیح می دهد چگونه نور حرکت می کند و چگونه گرانش عمل می کند توضیح داده شد و در نهایت منجر به نظریه نسبیت شد.
در قرن 18، این واقعیت که برخی فلزات هنگام سوختن جرم می گیرند با نظریه فلوژیستون مغایرت دارد. این نظریه معتقد بود که مواد قابل احتراق حاوی فلوژیستون هستند، ماده ای که در اثر سوختن آزاد می شود. سرانجام، نظریه آنتوان لاووازیه مبنی بر احتراق با اکسیژن جایگزین شد.
تغییراتی که در حین تغییر پاردایم رخ می دهد:
پاسخ واضح به این سوال این است که آنچه تغییر می کند صرفاً نظریه های دانشمندان شاغل در این زمینه است. اما دیدگاه کوهن افراطی تر و بحث برانگیزتر از آن است. او استدلال می کند که جهان یا واقعیت را نمی توان مستقل از طرح های مفهومی که ما از طریق آن مشاهده می کنیم توصیف کرد. نظریه های پارادایم بخشی از طرح های مفهومی ما هستند. بنابراین وقتی تغییر پارادایم رخ می دهد، جهان به نوعی تغییر می کند. یا به عبارت دیگر، دانشمندانی که تحت الگوهای مختلف کار می کنند، در حال مطالعه جهان های مختلف هستند.
به عنوان مثال، اگر ارسطو نظاره گر سنگی بود که مانند یک پاندول در انتهای طناب می چرخید، سنگ را می دید که سعی می کرد به حالت طبیعی خود برسد: زمانی که در حالت استراحت روی زمین بود. اما نیوتن این را نمی بیند؛ او سنگی را می دید که از قوانین گرانش و انتقال انرژی تبعیت می کرد.
مثالی دیگر بزنم: قبل از داروین، هرکسی صورت یک انسان و یک میمون را مقایسه می کرد، تحت تأثیر تفاوت ها قرار می گرفت. بعد از داروین، شباهت هایی بین انسان و میمون دیده شد.
برای خرید دوره موفقیت اشکان حریت باشماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
پیشرفت علم از طریق تغییر پارادایم:
دعای کوهن که در تغییر پارادایم واقعیت مورد مطالعه تغییر می کند بسیار بحث برانگیز است. منتقدان وی استدلال می کنند که این دیدگاه “غیرواقعی” منجر به نوعی نسبی گرایی می شود و از این رو به این نتیجه می رسد که پیشرفت علمی هیچ ارتباطی با نزدیک شدن به حقیقت ندارد. به نظر می رسد کوهن این را قبول دارد. اما او می گوید هنوز به پیشرفت علمی اعتقاد دارد زیرا معتقد است که نظریه های بعدی معمولاً از آن جهت که دقیق تر هستند، پیش بینی های قوی تری ارائه می دهند.

دیدگاهتان را بنویسید