آیا از نظر عاطفی باهوش هستید؟

هوش عاطفی یا هوش هیجانی یکی از موضوعاتی است که همیشه روانشناسان در مورد اهمیت آن بحث کرده اند. ارسطو فیلسوف صدها سال قبل از رایج شدن این اصطلاح، معنای باهوش بودن از نظر عاطفی را توصیف کرد. او گفت:
“هر کسی میتواند عصبانی شود – این آسان است. اما عصبانی شدن با شخص مناسب، به میزان مناسب، در زمان مناسب، برای هدف درست و به روش درست – این آسان نیست.”
این نقل قول کاملاً مفهومی را خلاصه میکند که به یک موضوع داغ در روانشناسی، آموزش و تجارت تبدیل شده است: هوش هیجانی. مردم گاهی از هوش هیجانی به عنوان EQ (ضریب عاطفی) یاد میکنند.
افراد باهوش عاطفی دارای تعدادی عادات و رفتار هستند که به توانایی آنها در مدیریت احساسات خود و درک احساسات دیگران کمک میکند. آیا کسی را میشناسید که عمیقاً با احساسات خود هماهنگ باشد و بتواند احساسات را به شیوهای مناسب بیان کند و همچنین احساس همدلی و درک دیگران را داشته باشد؟ آن شخص احتمالاً فردی باهوش عاطفی است.
پیشنهاد می کنیم خرید دوره لایف کوچینگ فصل اول اشکان حریت را از دست ندهید.
سه مهارت برای هوش عاطفی یا هوش هیجانی
- توانایی درک احساسات
- توانایی استدلال با احساسات
- توانایی مدیریت احساسات
اولین مورد، ادراک احساسات، ابتدایی ترین یا اولین سطح هوش هیجانی در نظر گرفته میشود. مهارتها تا آخرین مورد یعنی مدیریت احساسات پیش میروند که بالاترین سطح هوش عاطفی محسوب میشود. این شامل توانایی مدیریت احساسات خود و دیگران است.
این کارهای کلیدی که افراد باهوش عاطفی انجام میدهند را بررسی کنید تا بتوانید برخی از این موارد را به یک عادت در زندگی روزمره خود تبدیل کنید. و این تست را انجام دهید تا مشخص کنید چقدر از نظر عاطفی باهوش هستید، پاسخ ممکن است شما را شگفت زده کند! همچنین میتوانید نشانههای هوش هیجانی پایین را بررسی کنید.
موارد مورد نیاز برای رسیدن به هوش عاطفی یا هوش هیجانی بالاتر
-
خودآگاهی
دانیل گولمن، روانشناس و نویسنده، خودآگاهی را یکی از مؤلفههای کلیدی هوش هیجانی معرفی میکند. خودآگاهی شامل توانایی تشخیص حالات، عواطف و احساسات است.
بخشی از خودآگاهی شامل آگاهی از اینکه چگونه احساسات و خلق و خوی شما بر افراد دیگر تأثیر میگذارد نیز میباشد. این توانایی برای نظارت بر حالات عاطفی خود یک نیاز اساسی برای هوش هیجانی است.
-
همدلی
همدلی یکی دیگر از عناصر اصلی هوش هیجانی گلمن است. این شامل توانایی درک احساسات دیگران می شود.
برای تعامل با افراد دیگر در حوزههای مختلف زندگی، مانند محل کار یا مدرسه، باید بتوانید احساس آنها را بدانید. اگر یک همکار ناراحت یا ناامید است، دانستن اینکه چه احساسی دارد میتواند به شما ایده بسیار بهتری درباره نحوه واکنش نشان دهد.
-
خود تنظیمی
خودتنظیمی در هوش هیجانی نقش اساسی دارد. درک احساسات شما عالی است، اما اگر نتوانید از این دانش استفاده کنید، مفید نیست. افراد باهوش عاطفی قبل از اینکه به احساسات خود عمل کنند فکر میکنند. آنها با احساس خود هماهنگ هستند، اما اجازه نمیدهند احساساتشان بر زندگی آنها حکومت کند.
پیشنهاد می کنیم خرید دوره هدف گذاری اشکان حریت را از دست ندهید.
-
انگیزه
افراد باهوش عاطفی برای رسیدن به اهدافشان انگیزه دارند. آنها قادرند رفتارها و احساسات خود را برای دستیابی به موفقیت بلندمدت مدیریت کنند.
آنها ممکن است در مورد ایجاد تغییر در زندگی خود عصبی باشند، اما میدانند که مدیریت این ترس مهم است. با جهش و ایجاد تغییر، می دانند که ممکن است زندگی خود را بهتر کنند و یک قدم به رسیدن به اهدافشان نزدیکتر شوند.
-
مهارتهای اجتماعی
افراد باهوش عاطفی تمایل به داشتن مهارتهای اجتماعی قوی دارند، احتمالاً به این دلیل که با احساسات خود و دیگران هماهنگ هستند. آنها میدانند که چگونه با مردم به طور مؤثر برخورد کنند و روی حفظ روابط اجتماعی سالم و کمک به موفقیت اطرافیان خود سرمایه گذاری میکنند.
-
رسا بودن
گاهی اوقات افراد همدل و با احساسات خود هماهنگ هستند، اما برای به اشتراک گذاشتن این احساسات با دیگران تلاش میکنند. افراد باهوش عاطفی نه تنها احساسات را درک میکنند، بلکه میدانند چگونه آنها را به درستی بیان کنند
-
ادراکی
تصور کنید که از دست یک همکار ناامید و عصبانی هستید. همانطور که احساسات خود را ارزیابی می کنید، تجزیه و تحلیل کنید که واقعاً از چه چیزی ناراحت هستید. آیا از کارهای همکارتان عصبانی هستید یا عصبانیت شما ناشی از ناامیدی و فشارهای اساسی از سوی رئیسی است که کار و مسئولیت زیادی بر دوش شما گذاشته است؟
افراد باهوش عاطفی میتوانند به موقعیت نگاه کنند و منبع واقعی احساسات خود را به درستی شناسایی کنند. در ابتدا، ممکن است این کار آسانی به نظر برسد، اما واقعیت این است که زندگی عاطفی ما می تواند هم پیچیده و هم آشفته باشد. وقتی با احساسات قدرتمندی مانند عشق و خشم سر و کار دارید، پیدا کردن منبع دقیق احساسات شما میتواند دشوار باشد.
پیشنهاد می کنیم خرید دوره موفقیت اشکان حریت را از دست ندهید.
چگونه هوش عاطفی خود را تقویت کنیم
برخلاف تصور رایج، شما میتوانید هوش هیجانی را یاد بگیرید. کودکان و بزرگسالان به طور یکسان می توانند یاد بگیرند که EQ را تقویت کنند.
برای شروع، سعی کنید سطح خودآگاهی خود را تقویت کنید. به عنوان مثال، آیا از احساسات خود آگاه هستید؟ آیا درک می کنید که چگونه احساسات شما بر باورها و رفتارهای شما تأثیر میگذارد؟ آیا متوجه میشوید که چگونه رفتارهایتان بر دیگران اطرافتان تأثیر می گذارد؟
آگاهی از اینکه چگونه فکر میکنیم و احساس میکنیم، و اینکه اعمال ما چگونه بر دیگران تأثیر میگذارد، پایه بسیار خوبی برای ایجاد هوش هیجانی است.
تکنیکهای ذهن آگاهی می توانند به شما کمک کنند تا افکار و احساسات خود را بیشتر نشان دهید. به عنوان مثال، به جای اینکه وقتی ناراحت هستید سر کسی فریاد بزنید، ممکن است از یک تکنیک تنفس عمیق استفاده کنید تا برای خود وقت بخرید، در استراتژی خود تجدید نظر کنید و با درک بیشتری واکنش نشان دهید.
درمان شناختی رفتاری (CBT) با بهبود هوش هیجانی نیز مرتبط است. CBT نوعی درمان است که در آن افراد تنظیم هیجانی را یاد میگیرند. یک درمانگر به شما مکانیسمهای مقابلهای سالم را آموزش میدهد تا از آنها برای کنترل احساسات دشوار و بهبود روابط خود استفاده کنید.
برنامههای یادگیری اجتماعی و عاطفی (SEL) در برخی مدارس اجرا میشوند تا به بچهها بیاموزند که چگونه از نظر عاطفی توانمند باشند. همچنین برنامههای SEL برای بزرگسالان وجود دارد. SEL به افراد کمک میکند تا حس هویت خود را توسعه دهند، مهارتهای ارتباطی را تقویت کنند، از همدلی استفاده کنند و به اهداف شخصی دست یابند.
پیشنهاد می کنیم خرید دوره لایف کوچینگ فصل دوم اشکان حریت را از دست ندهید.

دیدگاهتان را بنویسید